dijous, 3 de març del 2011

A Catalunya tenim 50.000 famílies desnonades per no pagar la hipoteca

Del Ple de 'Ajuntament de Cambrils d'ahir destacaria 2 coses: la moció presentada per ICV-EUiA on es demana al Congrés de Diputats que canviï l'actual llei hipotecària per posar remei a la situació de més de 350.000 famílies de tot l'estat que han estat desnonades per no poder pagar la hipoteca de la seva casa i la que va presentar el PP on demana per enèssima vegada a Catalunya que els ajuntaments puguuin emetre informe en casos d'arrelament o reagrupament familiar i denegar-ho per incompliment de les ordenances municipals.
Començaré per aquesta: un cop més el PP aposta per treure vots del discurs anti-immigració. Ells que fa uns anys eren els primers que animaven a contractar persones immigrants perquè treballaven igual que un altre però cobrant menys, ara en aquests moments de crisi econòmica volen treure vots criminalitzant els immigrants i fent creure que amb mà dura resoldran el problema de l'atur i de la convivència. L'exemple del arcia Albiol a Badalona és sagnant. En nom d'ICv vaig argumentar que era una porposta inoportuna perquè justament ara molta gent catalana està marxant fora a buscar feina: a l'Argentina al gener 2011 van marxar 10.000 persones espanyoles... Què faran a l'Argentina, fer-los fora si quan passegin el gos aquest fa les seves necessitats i ell no les recull? També és perillós tractar a la gent de manera diferent: si un català es pixa al carrer pagarà la multa; si és una persona nouvinguda, haurà de pagar la multa i a sobre li denegaran el permís de treball?
I un darrer detall de la proposta del PP: si vius amb altres en un mateix pis i aquests han estat sancionats per no respectar les ordenances, tu no podràs obtenir un informe favorable de l'ajuntament. Per exemple, el teu fill no podrà venir a viure amb tu perquè el teu company de pis no recull les defecacions del gos! La veritat que són propostes que posen els cabells de punta i que de manera sorprenent van obtenir el suport de CiU , PLIC i d'ERC!!! El PSC com a mínim es va abstenir argument la intencionalitat política de la moció.
Respecte a la moció de l'endeutament familiar, primer cal dir que tot i es té la percepció que són les administracions qui estan endeutades, són en realitat es famílies espanyoles de les més endeutades a nivell del món. Aquest fet tan negatiu i preocupant és producte dels anys de la bombolla immobiliària en què els bancs donaven hipoteques pel 100% o més del valor de l'habitatge que sovint comprometia més del 50% dels ingressos de les famílies. Ara hem vist perquè els bancs i caixes  operaven així: perquè estaven amparats per una llei hipotecària que en cas que la persona no pugui pagar la seva hipoteca permet que el banc subhasti l'habitatge, i en cas que no obtingui l'import de la hipoteca restant, li permet que la hipoteca segueixi viva i la persona coninuï havent de pagar per un pis que ja no és seu: una hipoteca que té vida més enllà que tinguis el pis o no! Per passar això no passa a la resta d'Europa ni als Estatas Units, pàtria del capitalisme.
Però aquó som especials: donem ajuts els bancs i caixes perquè han fet les coses malament i no se'n surten , però en canvi no ajudem als ciutadans que tenen problemes amb les seves hipoteques. I es calcula que al 2012 seran 500.000 les fam´ñilies desnonades per impagament! País!!