dijous, 12 de novembre del 2009

Consultes a la ciutadania


Fa uns dies vam realitzar Ple de l'Ajuntament de Cambrils i es va sotmetre a votació una moció d'ERC on es demana que l'ajuntament doni suport a entitats que plantegin una consulta a la ciutadania per la independència.
El primer que se m'ocurreix és perquè la consulta ha de ser per la independència. No hauria d'incloure altres possibilitats? Dret a l'autodeterminació, federalisme, etc.
En segon lloc, aquesta moció ve rebotada per la consulta que es va fer a Arenys de Munt. Es positiu que es vulgui rendabilitzar un moviment social en favor d'unes sigles de partit com ERC? S'hagués estat d'acord en què ICV, per exemple, hagués capitalitzat les consultes realitzades en el seu moment fa uns anys a favor de l'abolició del deute extern? Personalment, n' m'agrada que des dels partits es vulgui capitalitzar la feina d'uns moviments socials que el que volen és promoure unes idees -en aquest cas, la independència.
D'altra banda, aquestes mocions d'ERC, no venen a ser una resposta davant el creixent nombre de moviments o partits que es reclamen independentistes? No serà que ERC té por de perdre aquesta bandera?
En tot cas, el que el grup muinicipal d'ICV a Cambrils va fer és abstenir-se, i dir ben clarament que ICV donarà suport a grups o entitats que plantegin fer la consulta. Com ICV ha fet a Girona, Sant Cugat, etc.
Plenament coherents amb la nostra defensa de la participació ciutadana, (que sigui dit de pas, a Cambrils ha estat la nostra lluita política dels darrers anys, i no creiem que cap altre partit hagi impulsat tantes mesures concretes de participació com ICV) defensarem de manera radical el dret a organitzar consultes sobre allò que es cregui convenient.
El que no farem és recolzar mocions d'ERC que serveixin per a què s'apuntin medalles.
El que sí que farem és ser coherents i donar suport a les entitats que vulguin fer consultes, per tal que l'ajuntament de Cambrils els presti el suport que necessitin: sales de reunió, espais, etc.
I un últim comentari: l'aprovació de la moció no va dependre del vot d'ICV (millor dit, de l'anbstenció). En cas d'empat al Ple, l'alcalde té vot de qualitat.

diumenge, 8 de novembre del 2009

A peu de Carrer... i contra la corrupció


Ahir la gent municipalista d'ICV i de la coalició vam anar a Figures, travessant Catalunya quasi d'un extrem a l'altra. Però va valdre la pena. En primer lloc per a retrobar els i les companyes de la coalició. També, per aprendre de les riques i variades experiències dels grups municipals d tot el territori, que demostren que, malgrat ser numèricament petits, hi ha molta neurona innovadora pensant en millorar la vida de la gent dels nostres pobles i ciutats.
Vam tenir una magnífica conferènci del Ricard Gomà, que ans va explicar que encara tenim molta exclusió social, desigualtats i pobresa, agravades per la crisi, i que hem d'estar atents alscanvis socials que s'estan produint per a plantejar propostes alternatives.
La crisi i la corrupcó van ser els eixos del discurs del Joan Herrera:"la solidaritat front la cobdícia, el treball front el diner fàcil, ens rebelem davant aquells que volen que tot segueixi igual, a Itàlia es van resignar i han entrat aquells que fan corrupció amb el poder".
Va comentar com fa quatre anys NINGU va donar suport a les nostres propostes contra la corrupció i ara cal regeneració sí pero també el control dels corruptors.
Finalment es van fer tallers (que podem consultar al web A PEU DE CARRER ) i on des del Camp de Tarragona es van presentar tres experiències: dues des de l'oposició (l'Alba Benedicto de Tivissa i el Toni Martínez des de Cunit) i una des del govern: jo mateix vaig presentar l'experiència del Projecte Educatiu de Ciutat de Cambrils que estem impulsant des de fa 3 anys. (El podeu consultar aquí)