diumenge, 5 de juliol del 2009

Apaguem les nuclears

El 28 de juy van coincidir dues manifestacions: davant del Parlament , contra els transgènics i davant la nuclear de Vandellòs, demanant-ne el tancament.
En ple debat sobre el tancament de Garoña, on ja hem vist com ha actuat el govern de Zapatero, postergant per la propera legislatura el tancament de Garoña, és més necessari que mai reivindicar el tancament de les nuclears al final de la seva vida útil, i no cedir a les pressions del lobby nuclear.
En el cas de Vandellòs, cal afegir la lamentable situació en què es troba aquesta central, que està fora de servei des del passat mes de març, demostrant un cop més que les nuclears no són imprescindibles perquè quan deixen de funcionar ni tant sols en som conscients.
En tot cas, davant de Vandellòs ens vam reunir diverses persones, en un ambient de platja, amb molta calor, gent del Camp de TGN i també de les Terres de 'Ebre que s´han mobilitzat darrerament recollint firmes per aquesta campanya Apaguem les Nuclears.
Des d'ICV hi hem donat ple suport, i hem presentat darrerament un Pla Pont pel tancament de totes les nuclears de l'estat espanyol.
ICV ens mobilitzarem per tal de fer passes endavant i aconseguir que d'una vegada per totes es vagin tancant les centrals nuclears i abandonem definitivament aquesta tecnologia insostenible, cara i insegura.

Som lo que sembrem: la història d'una ILP a la que no van deixar néixer...


Fa uns dies vèiem com el jove pagès Alexis Inglada defensava davant del ple del Parlament de Catalunya la ILP Som lo que sembrem que defensa obrir un debat al voltant dels OGM, els transgènics.
A mi em sembla un tema absolutament cabdal per Catalunya, que és el país d'Europa que conrea més transgènics, fins donar-se la paradoxa d'haver d'importar panís ecològic de fora perquè el que es conrea aquí està contaminat i no supera els estàndards de qualitat. Ho denunciava el Josep Pàmies.
Doncs bé, malgrat l'oportunitat que s'oferia de debatre en profunditat quin model d'agricultura volem per Catalunya, PSC, CIU i PP s'han oposat al fet que el projecte de llei presentat per la Plataforma Som lo que Sembrem pogués seguir el tràmit parlamentari i que, al final, s'aprovés allò que els grups determinessin. No, les firmes pel projecte que tantes hores de feina van costar als molts voluntaris que hi donaven suport, han caducat i no se seguirà cap tràmit més, no s'acabarà en res, haurà passat a la història.
A banda de l'oportunitat perduda per recuperar la senda d'una agricultura més sostenible i per tant, amb més futur que l'actual model, cal destacar el frau democràtic que suposa que les possibilitats legals que la llei ofereix per tal que la ciutadania pugui presentar propostes al Parlament, es tallin de soca-rel, impedint que la democràcia, en aquest cas, sigui quelcom més que una paraula gastada.
Què se suposa que han de fer els promotors a partir d'ara? Deixar de votar? Adoptar mesures més contudents i/0 de força?
Trobo un fet molt lamentable i poc coherent que, en un mandat en què des del Departament d'Interior i Participació Ciutadana s'estan impulsant diverses mesures per fomentar un canvi en l'actual model de democràcia representativa, per una de més participativa on tot no quedi en votar cada 4 anys, es prenguin decisions com la que han pres PSC, CIU i PP. Trobo un error monumental i de greus conseqüències aquesta actuació. I demano una rectificació immediata.
En cas contrari, les queixes que fan aquests partits després de les eleccions sobre l'escassa participació, demostraran la hipocresia de què són capaços i les seves veritables intencions.
Però seria desitjable no quedar-se en la simple queixa: és per això que ICV demanarà quan s'aprovi la llei de consultes, que es faci un referèndum on els catalans i catalanes (tots i totes) puguin expressar la seva opinió. Ja és hora que uns quants deixin de tenir el monopoli de dir el que s'ha de fer i el que no, i tothom , que ja som prou madurs, puguem decidir quin país volem.