dimecres, 15 d’abril del 2009

República i Escola democràtica

Ahir celebràvem el 78è anniversari de la República i vaig lleir als diaris que el govern de Cantàbria havia signat un decret -basant-se en la LOE- per a retirar el concert educatiu a una escola de l'Opus Dei en què -com fan sempre- segreguen l'alumnat per sexe. Es veu que a Castella la Manxa ja han retirat concerts pel mateix motiu.
En canvi, a Catalunya, amb un govern d'esquerres, i en ple debat de la llei d'Educació de Catalunya, el conseller Maragall ha dit que no vol aplicar aquesta mesura en casos similars.
Realment crec que estem davant d'una actuació indigna d'un govern d'esquerres. Personalment, espero que el conseller Maragall rectifiqui i es tregui de sobre una mica del llast que ha anat acumulant amb les seves darreres actuacions.
En tot cas, avui és un bon dia per a recordar els valors que va aportar l'escola republicana: laïcitat, vocació de servei públic, coeducació, implicació de mestres... Són veritables lliçons que ens venen del passat i que caldria tenir molt presents.
Serien una bona fulla de ruta per a elaborar una LEC amb valors d'esquerres i democràtics. Altrament , estaríem perdent una bona ocasió per a construir una escola catalana coherent amb els valors actuals i passats de la societat catalana.