dijous, 27 de novembre del 2008

Acte a Cambrils sobre la recuperació de la memòria històrica



ICV ha contribuït de manera clara a impulsar la recuperació de la memòria històrica. Recordo ja fa anys l'Andreu Mayayo en un acte a Alcanar on ja en parlava o intervencions del "Guti" en el mateix sentit. ICV ho va proposar en el seu moment i quan ha estat al govern de la Generalitat ho ha impulsat amb fets: el Memorial Democràtic és un clar exemple d'una política pública de recuperació de la memòria democràtca i de la lluita contra el franquisme. "Per al Govern de la Generalitat l'accés a la memòria històrica és un dret de la ciutadania d'una societat democràtica sana i lliure, i per tant, un deure de l'Administració pública. La Direcció General de la Memòria Democràtica, adscrita al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, és l'instrument designat per la Generalitat per executar les polítiques públiques de recuperació de la memòria democràtica: homenatge i desgreuge a totes les víctimes de la lluita per la democràcia; proclamació dels valors que fonamenten la democràcia i preservació de la memòria de la lluita contra el franquisme. La col·laboració de la Direcció General de la Memoria Democràtica amb els grups i les associacions que des de la societat civil treballen en la recuperació de la memòria democràtica és una garantia d'actualització constant."
Homenatge a les víctimes, proclamació dels valors de la democràcia (en un moment en què els nostres joves desconeixen totalment es fets de la guerra Civil i el que va suposar de tragèdia col.lectiva) i recuperació de la memòria democràtica: tres idees força que no van en contra de ningú, que no volen reproduir esquemes maniqueus sinó recordar allò que una societat democràtica necessita recordar: els seus valors i els seus orígens.
ICV a Cambrils volem continuar en aquesta línia i el proper 11 de desembre presentarem dos interessants llibres (que tracten temàtiques de signe molt diferent) de la mà dels seus autors i de l'Hortènsia Grau, que ens exposarà més a fons quines línies de treball s'ha marcat la Conselleria de Joan Saura.

dilluns, 24 de novembre del 2008

ICV surt reforçada de la 9ª Assemblea Nacional


Aquest passat cap de setmana els 39 delegats i delegades del Camp de TGN hem assistit a Sabadell a la 9a assemblea Nacional d’ICV. Per una força que es reclama de l’esquerra transformadora, ecologista i feminista com ICV, que des de sempre ha lluitat per un govern d’esquerres que tirés endavant una altra forma de fer política, responent a les demandes dels sectors socials més febles, aquesta prometia ser una assemblea interessant. I és que ICV ja porta 5 anys al govern de la Generalitat dins d’un govern d’esquerres que va posar fi a 23 anys de governs conservadors. 5 anys que han palesat que a Catalunya li calia un canvi profund perquè hi havia moltes coses que no funcionaven bé. 5 anys intensos, complicats però apassionants,que calia analitzar i revisar en detall.
Es per això, que ICV, en aquests darrers mesos, ha estat en plena ebullició: corrents crítics, manifestos, documents de debat.... . Calia debatre en clau interna com valoràvem aquests darrers anys. Però també havíem de debatre en clau externa sobre allò que preocupa a la ciutadania: la crisi econòmica i les respostes que cal donar-hi, la llei d’educació, el finançament de Catalunya, etc.
Finalment els resultats de l’assemblea han estat d’un elevat grau de consens , amb les ponències d’organització i estratègia política aprovades pel 90% de delegats/des, la qual cosa ens indica que s’ha produït una entesa amb aquells que volien canvis dins d’ICV. Crec que Joan Saura, Joan Herrera i el seu equip han sabut escoltar el que expressaven els adherides/des de base. Poques vegades sentim que els partits i els seus líders reconeguin errors i facin autocrítica, a ICV això s’ha fet i Joan Saura ha sabut recollir aquestes veus crítiques i s’ha compromès a introduir canvis en el funcionament del partit i en la línia política. Com diu Joan Herrera: Un partit madur és el que és capaç de parlar de tot i posar-se d’acord també en els temes més espinosos. Tenim la sensació que ho hem aconseguit.
ICV surt amb el mandat clar de l’Assemblea de defensar els més vulnerables davant la crisi, perquè sabem que qui pagarà la crisi són els més vulnerables i el Govern d’Entesa ha de donar resposta a aquesta situació. Hem de reflexionar i donar respostes diferents i amb un clar accent social. La política industrial o de treball haurà de ser diferent per adaptar-la als nous ritmes del temps. Cal per això, un full de ruta que necessita d’una actualització de l’acord d’entesa. Un govern d’esquerres no pot actuar de la mateixa manera ara en un context de recessió que fa dos anys quan es va signar l’acord d’Entesa en ple creixement econòmic.

Així mateix l’Assemblea ha donat suport a les crítiques expressades a la Llei d’Educació i ha donat suport a la concentració del proper diumenge 30 de novembre davant del Parlament convocada per la comunitat educativa.

A nivell de direcció política, ICV del Camp creiem que hem guanyat pes dins d’ICV, amb més presència al Consell Nacional (11 persones), i amb dos representants a la nova executiva: la nova Vicepresidenta Hortènsia Grau i el diputat Daniel PI. Creiem que ara ICV del Camp tindrà més veu i per tant podrà treballar millor pel territori, per tal de fer de la segona àrea metropolitana de Catalunya, el Camp de TGN, un territori amb socialment més just i més respectuós amb el medi.

Salvador Matas, President ICV al Camp de TGN

La delegació del Camp valora positivament l'Assemblea Nacional

El President d’ICV del Camp, Salvador Matas en nom de la delegació del Camp de TGN, amb un total de 39 persones delegades, ha fet una valoració “molt positiva” dels resultats de l’Assemblea, celebrada a Sabadell.

Matas ha declarat que “s’ha assolit un important consens en els temes clau, a partir de posicions diverses i per tant ara s’obre una nova etapa amb les idees més clares i en millors condicions per encarar el futur”.

“Un partit madur és el que és capaç de parlar de tot i posar-se d’acord també en els temes més espinosos. Tenim la sensació que ho hem aconseguit”, ha remarcat.

En relació a l’actualització del Pacte d’Entesa, Matas ha dit que “tenim el mandat clar de l’Assemblea de defensar els més vulnerables davant la crisi”.

Alhora que ha reiterat que “sabem que qui pagarà la crisi són els més vulnerables i el Govern d’Entesa ha de donar resposta a aquesta situació. Hem de reflexionar i donar respostes diferents i amb un clar accent social”. “La política industrial o de treball haurà de ser diferent per adaptar-la als nous ritmes del temps”, ha exemplificat.

En aquest sentit, Matas ha traslladat de nou el missatge que “el Govern no pot actuar de la mateixa manera ara en un context de recessió que fa dos anys quan es va signar l’acord d’Entesa en ple creixement econòmic”.

Pel que fa als representants del Camp, s’ha aconseguit incrementar la representació en els organismes de direcció.

En el Consell Nacional hi figuren: Salvador Matas, Daniel Pi, Montserrat Foraster, Enric Verdú, Josep Sementé, Jaume Pros,

Josep M.Gasol, Jordi Navarro, Arga Sentís, i Hortènsia Grau. Resta pendent la incorporació d’un representant del Baix Penedès, que properament realitzarà una assemblea comarcal per tal d’elegir-lo.

En la nova Comissió Executiva, que té un total de 55 membres, el Camp estarà representat per Daniel Pi, diputat al Parlament i Hortènsia Grau, directora dels Serveis Territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació Ciutadana.

A més Hortènsia Grau ocuparà una Vicepresidència Nacional, encarregant-se de la secretaria de Formació.

Matas ha afegit que “ICV al Camp surt molt reforçat i amb més pes polític. Ara ens hem de marcar un Pla de Treball que consolidi la formació al territori, millorant la seva implantació, per tal d’assolir un bon resultat en el proper cicle electoral. Recuperar la presència a l’ajuntament de Tarragona serà un objectiu prioritari”