dijous, 3 de març del 2011

A Catalunya tenim 50.000 famílies desnonades per no pagar la hipoteca

Del Ple de 'Ajuntament de Cambrils d'ahir destacaria 2 coses: la moció presentada per ICV-EUiA on es demana al Congrés de Diputats que canviï l'actual llei hipotecària per posar remei a la situació de més de 350.000 famílies de tot l'estat que han estat desnonades per no poder pagar la hipoteca de la seva casa i la que va presentar el PP on demana per enèssima vegada a Catalunya que els ajuntaments puguuin emetre informe en casos d'arrelament o reagrupament familiar i denegar-ho per incompliment de les ordenances municipals.
Començaré per aquesta: un cop més el PP aposta per treure vots del discurs anti-immigració. Ells que fa uns anys eren els primers que animaven a contractar persones immigrants perquè treballaven igual que un altre però cobrant menys, ara en aquests moments de crisi econòmica volen treure vots criminalitzant els immigrants i fent creure que amb mà dura resoldran el problema de l'atur i de la convivència. L'exemple del arcia Albiol a Badalona és sagnant. En nom d'ICv vaig argumentar que era una porposta inoportuna perquè justament ara molta gent catalana està marxant fora a buscar feina: a l'Argentina al gener 2011 van marxar 10.000 persones espanyoles... Què faran a l'Argentina, fer-los fora si quan passegin el gos aquest fa les seves necessitats i ell no les recull? També és perillós tractar a la gent de manera diferent: si un català es pixa al carrer pagarà la multa; si és una persona nouvinguda, haurà de pagar la multa i a sobre li denegaran el permís de treball?
I un darrer detall de la proposta del PP: si vius amb altres en un mateix pis i aquests han estat sancionats per no respectar les ordenances, tu no podràs obtenir un informe favorable de l'ajuntament. Per exemple, el teu fill no podrà venir a viure amb tu perquè el teu company de pis no recull les defecacions del gos! La veritat que són propostes que posen els cabells de punta i que de manera sorprenent van obtenir el suport de CiU , PLIC i d'ERC!!! El PSC com a mínim es va abstenir argument la intencionalitat política de la moció.
Respecte a la moció de l'endeutament familiar, primer cal dir que tot i es té la percepció que són les administracions qui estan endeutades, són en realitat es famílies espanyoles de les més endeutades a nivell del món. Aquest fet tan negatiu i preocupant és producte dels anys de la bombolla immobiliària en què els bancs donaven hipoteques pel 100% o més del valor de l'habitatge que sovint comprometia més del 50% dels ingressos de les famílies. Ara hem vist perquè els bancs i caixes  operaven així: perquè estaven amparats per una llei hipotecària que en cas que la persona no pugui pagar la seva hipoteca permet que el banc subhasti l'habitatge, i en cas que no obtingui l'import de la hipoteca restant, li permet que la hipoteca segueixi viva i la persona coninuï havent de pagar per un pis que ja no és seu: una hipoteca que té vida més enllà que tinguis el pis o no! Per passar això no passa a la resta d'Europa ni als Estatas Units, pàtria del capitalisme.
Però aquó som especials: donem ajuts els bancs i caixes perquè han fet les coses malament i no se'n surten , però en canvi no ajudem als ciutadans que tenen problemes amb les seves hipoteques. I es calcula que al 2012 seran 500.000 les fam´ñilies desnonades per impagament! País!!

diumenge, 27 de febrer del 2011

Aprovem el programa marc d'ICV-EUiA per les municipals

Ahir vam estar a BCN amb la resta de candidatures d'ICV-EUiA -EPM discutint quin ha de ser el missatge de la coalició en les properes municipals. Crec que vam ser molts, gent molt diversa, de moltes localitats de Catalunya, amb un objectiu comú: fer avançar la Catalunya d'esquerres als ajuntaments front l'ofensiva de la dreta de retallar l'estat del benestar. Cal dir que la crisi no pot ser l'excusa per a retallar els serveis públics de què gaudim a Catalunya, i que no es pot retallar els serveis públics i aprovar rebaixes per 500 privilegiats suprimint l'impost de successions. Com es pot dir que no es poden pagar nòmines dels funcionaris i plantejar suprimir impostos a aquells que més tenen a Catalunya!
Els ajuntaments han de ser la primera trinxera en defensa de l'estat del benestar, de la inclusió i cohesió social, de l'educació i la sanitat públiques, dels serveis socials, d'una CAtalunya sostenible.
Com deia ahir Joan herrera: "Volen passar de l'estat del benestar a l'estat de la beneficiència i el que es fa és molt negoci d'aquesta assignació de serveis".