diumenge, 7 de desembre del 2008

ARE a CAmbrils? I tant...

Aquests dies se sent a parlar molt de les ARE. (Arees Residencials Estratègiques)
Les ARE són unes actuacions contemplades en el Pacte Nacional per l’Habitatge, que ha estat una de les banderes d’ICV al govern català.
Calia abordar d’una vegada per totes el problema de l’habitatge, i fer-ho amb polítiques públiques perquè el mercat sol no ha resolt ni resoldrà l’accés a l’habitatge de molts sectors socials.
Una de les mesures del PNH eren les ARE, àrees residencials estratègiques. Es tractava d’una mesura d’urgència, per aconseguir sòl i poder fer zones amb un 50% d’habitatge de protecció, amb més zones d’equipaments del normal (15% front al 10%) i on els equipaments es construirien al mateix temps que els habitatges. Amb un plantejament d’espais urbans de qualitat, amb barreja d’usos i amb habitatges tant lliures com de protecció.
Entremig ha arribat la crisi i sembla que la tramitació de les ARE farà via però no tanta com semblava quan es van dissenyar.
A Cambrils tenim un ARE entre el barri del Moli de la Torre i els Ametllers.
Cal dir que els propietaris dels terrens de la futura ARE hi van estar d’acord. Van plantejar uns punts a negociar i es van acceptar.
Ara han aparegut veus entre les persones que resideixen als barris veïns que plantegen reticències a l’ARE. Crec que es poden entendre els recels pel desconeixement, en part perquè el procés ha estat ràpid, perquè era urgent, però s’adivinen altres veus que el que qüestionen és que “al costat de casa meva hi construiran habitatges de protecció i hi vindran a viure immigrants”.
Cal dir de manera radical que això no és cert. En primer lloc, l’habitatge protegit existeix a tota Europa perquè fa falta: els estudis ens parlen de moltíssima gent que queda exclosa de l’accés a un habitatge. I en segon lloc, cal denunciar l’estigmatització que es fa de l’HPO. No són habitatges per a pobres, que també. Hi ha diversos tipus d’HPO que fan que sigui una oferta per a amples sectors socials, excepte lògicament els més rics.
Crec que hem de fer l’ARE a Cambrils perquè és beneficiós, perquè planteja un altre model de ciutat, trencant amb el model de ciutat jardí, que no pot ser el model del futur. Cambrils de ben segur seguirà creixent i cal fer un altre tipus d’urbanisme que el que s’ha fet històricament. I segurament aquesta ARE no es desenvoluparà en dos anys, serà una zona pel creixement que ens vagi venint, en un zona relligada perfectament amb la trama urbana i que tindrà accés directe a la A-7, amb el nou vial que construirà la Generalitat.
A Cambrils no podem permetre que la gent de Cambrils hagi de marxar perquè el preu de l'habitatge sigui massa car. Durant molts anys s’ha fet molta construcció, però molt cara. No tothom hi ha pogut accedir. Ara cal planificar una altra oferta, que canviï aquesta lamentable situació.