dissabte, 20 d’octubre del 2012

La neteja viària a Cambrils: un greu problema

Recordo els plens de l'ajuntament de Cambrils a inicis del mil.leni, els anys 2001-2002 : constantment es parlava de la neteja de Cambrils i de la recollida de la brossa. En especial destacaven les intervencions de Lluís Pàmies, regidor d'ERC i jo mateix intervenia sovint.
Van córrer els anys, va canviar el govern al gener de 2003 i el nou govern d'aleshores es va posar mans a l'obre per trobar solucions. Es va estar quasi 2 anys analitzant la millor fòrmula. Es valorava que la neteja i la recollida de la brossa la portés una empresa privada (en aquell moment era URBASER) o una empresa pública.
Finalment al gener de 2005 SECOMSA, empresa pública comarcal, feia un nou pas i ampliava les seves tasques a Cambrils, estrenant-se en una ciutat mitjana que, a més, tenia una forta estacionalitat turística.
Va costar, no va ser fàcil, però es va bastir un sistema totalment novedós: contenidors soterrats de les 5 fraccions, es va millorar la freqüència de la neteja viària, en tot el municipi, tant al centrre ciutat coma  les urbanitzacions, fins aleshores pràcticament abandonades.
Cambrils va figurar entre les poblacions catalanes que millor reciclaven, i la percepció de CAmbrils com a ciutat amb problemes de neteja va desaparèixer, si més no, a les enquestes aquest tema ja no era de les primeres preocupacions ciutadanes.
Però evidentment les coses no són per sempre i tot pot empitjorar.
Ara al cap de 8 anys, veiem com la percepció ciutadana comença a canviar. I no és perquè ho diguem alguns sinó que comença a ser "vox populi".
Una mostra la he volgut reproduir aquí: es tracta d'una carta al director publicada al Diari de Tarragona amb data 15 d'octubre. 
Un "asiduo visitante" de Cambrils explica com veu Cambrils ara.
Les raons d'aquest canvi? per mi són clares, més enllà de les "retallades" pressupostàries: desinterès del nou govern de CiU i PP. Es un tema que no els interessa. S'han trobat amb una bona herència de l'anterior govern i no saben què fer: si continuen fent el mateix, seria reconéixer que en alguna àrea els d'abans feien les coses bé. A sobre, l'excusa de què no hi ha diners sembla que ho justifica tot, fins i tot la deixadesa del regidor de torn.
Què dirà el tripartit de dretes de Cambrils al final del mandat: que tot era culpa dels d'abans? Sembla molt i molt pobre com a  argument però malauradament si les coses no canvien molt a partir d'ara no tindran cap altra excusa per justificar una gestió lamentable, en especial d'un tema tan sensible a Cambrils com és la neteja viària.