dissabte, 25 d’abril del 2009

Benvingut Moviment laïc i progressista!

Ahir a la tarda vaig assistir a un acte que em va produir una especial satisfacció: la presentació al Camp de TGN del MLP, el Moviment laïc i progressista de Catalunya.
I estic especialment satisfet perquè, malauradament, fins ara, el gruix de l'associacionisme, dels moviments escoltes del Camp, -si més no, de Cambrils, que és el que més conec-, de la mentalitat hegemònica... es nodreixen sobretot del catolicisme.
Crec que els moviments d'esquerres -en general- ho tenim realment malament i difícilment aconseguirem tenir majories veritablement d'esquerres si no aconseguim canviar aquesta situació. Com deia el Santi Castellà, de la Fundaci´Ferrer i Guàrdia, farem governs d'esquerres pero no podrem aplicar polítiques d'esquerres.
Aquesta ha estat la nostra experiència a l'Ajuntament de Cambrils amb el tema del campanar de l'església de Sant Pere, on ens vam quedar sols el grup municipal d'ICV front al PSC i ERC.
I tres quarts del mateix el tenim amb l'actual bloqueig de la LEC al Parlament, on PSC i ERC es mostren incapaços de suprimir els concerts als col.legis de l'Opus que discriminen en funció de sexe. (No em val l'argument que la llei permet fer el que el govern de torn desitgi. No ho trobo seriós.) O les subvencions de l'estat a l'església catòlica...
Per tant, necessitem associacions laïques i progressistes, que creïn moviment social de base, que puguin englobar a gent de totes les edats, en especial joves, i a partir d'aquí promoure uns altres valors basats en la laïcitat, els únics que poden serveir per bastir una societat plural on tots i totes poguem conviure.
Gràcies MLP! i gràcies també al President del MLP, a Sánchez Cervelló, a Santi Castellà, a l'Alícia Garcia i al Jordi Collado que va ser els encarregats de posar cara a un moviment al qual desitjo molta sort!
Les properes cites seran a Tarragona al mes de maig en unes jornades sobre associacions al Camp de TGN, i el 5 i 6 de juny, li tocarà a Cambris acollir la reunió anual del MLP. També està en marxa el projecte d'escoltisme marí que s'està impulsant a Cambrils.

diumenge, 19 d’abril del 2009

Salvem la Platja Llarga


Ahir dissabte vaig anar a la cadena humana que va organitzar la Plataforma Salvem la Platja Llarga, demanant la retirada del projecte de passeig que el Govern Central amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona vol construir a la platja llarga de Tarragona.
Realment, sorprén que a aquestes alçades, quan tothom sembla acceptar que a la costa del Mediterrani s'han fet veritables barbaritats urbanístiques,que quasi no ens queda litoral verge i que per tant cal un nou model de desenvolupament, algú segueixi fent els mateixos plantejaments, com si hagués fet un viatge en el temps però cap enrere.
En aquest cas, voler construir un passeig "dur" que no porta enlloc, que no uneix res, en una zona no urbanitzada, a l'entorn d'una zona protegida com és el cas de la platja llarga de Tarragona, em sembla absurd i fora de lloc.
Ja fa temps que, gràcies a la plataforma Salvem la Platja llarga, amb la Lola Paniagua i el Lluís Estamariu entre d'altres, la resistència popular s'ha posat en marxa, aconseguint aturar de moment aquest projecte i fent esforços per reconduir-lo cap un projecte més tou.
Des d'ICV hem donat suport a aquesta lluita, tant des de la Comissió Política d'ICV TGN, exemplificada en el discurs que va fer l'Arga Sentís al final de l'acte, com des del Congrés, -per exemple, amb la proposta presentada pel Joan Herrera i que el 14 d'abril va ser rebutjada per la resta de partits- o des del Parlament Europeu, amb diverses iniciatives del Raul Romeva.
Feia goig veure les més de mil persones que van ajuntar les seves mans per unir el mar amb els aiguamolls, portant simbòlicament aigua del mar per abocar-la a la terra.
Desitjo que aquesta lluita pugui acabar amb un èxit rotund, aturant un projecte absurd.