dijous, 9 d’octubre del 2008

Interessant debat sobre la situació de les nuclears al Camp de Tarragona


Amb una important assistència de públic, vam realitzar una xerrada per explicar clarament la trista i lamentable situació de les nuclears d'Ascó I i II i de Vandellós.
Sergi Saladié, en nom de la Coordinadora contra el cementiri nuclear, va explicar la situació de les centrals nuclears i la inseguretat que ha quedat palesa aquests últims temps, "amb els incidents que cada vegada són més grans i que cada vegada n'hi ha més". Saladié va comentar que les centrals nuclears són perilloses i que tot i que el seu cas més greu podria ser "un altre Txernòbil com el de l'any 86", en el seu funcionament normal presenta una sèrie de problemàtiques "que no s'expliquen, com que impacta sobre la salut o que té un impacte socioeconòmic negatiu sobre el territori".

Sergi Saladié també va explicar que les centrals nuclears de la zona han superat l'edat de vida útil que els van marcar "els que van vendre els diferents components". Aquesta vida útil està marcada en 20 anys i Ascó I té 25 anys, Ascó II 24 anys i Vandellòs II 21 anys, per tant, tal com va comentar Pi "això reforça l'estadística que estan en un moment crític perquè a nivell mundial les centrals han tancat amb 23 anys i mig de vida útil".

A partir d'un informe realitzat pel Consell de Seguretat Nuclear arran de l'accident de la central Vandellòs II l'any 2004, Saladié va explicar que "a més de ser velles, l'informe ens diu que les centrals havien estat avantposant els beneficis econòmics per sobre de la seguretat. Per tant tenim unes instal·lacions velles i a més mal cuidades i mal gestionades".


Daniel Pi va explicar que la formació ICV-EUiA "s'ha definit, no ara, sinó ja fa temps, per un tancament ordenat i progressiu de les centrals nuclears que hi ha al nostre país, perquè hi ha altres maneres de fer energia, energia renovable". En els últims tres mesos hi ha hagut 21 incidències en centrals nuclears a Espanya, d'aquestes, 16 han succeït a Ascó o Vandellòs, Pi va comentar que "la reiteració, la gravetat del fet, el que ens hagin amagat informació, ... tot això ens reafirma que és un tema que ens ha de preocupar".

Des de ICV-EUiA, Daniel Pi va explicar que s'han plantejat mesures parlamentaries "si a Catalunya les operadores no saben fer funcionar les centrals nuclears, demanem que els retirin la llicència a l'operadora d'Ascó i Vandellòs. I això hem aconseguit que ho aprovi el Parlament de Catalunya en l'últim debat de política general".
Sergi Saladié també va parlar sobre la intenció de col·locar un únic cementiri nuclear a nivell d'Espanya perquè contingui els residus de totes les centrals nuclears i què comportaria tenir un cementiri d'aquestes característiques a la zona. Actualment s'està en un procés de selecció o d'oferta a determinats municipis perquè l'acceptin i, tal i com va comentar Saladié, "la zona entre Ascó i Vandellòs ha sortit moltes vegades ja a la premsa".