dilluns, 24 de novembre de 2008

ICV surt reforçada de la 9ª Assemblea Nacional


Aquest passat cap de setmana els 39 delegats i delegades del Camp de TGN hem assistit a Sabadell a la 9a assemblea Nacional d’ICV. Per una força que es reclama de l’esquerra transformadora, ecologista i feminista com ICV, que des de sempre ha lluitat per un govern d’esquerres que tirés endavant una altra forma de fer política, responent a les demandes dels sectors socials més febles, aquesta prometia ser una assemblea interessant. I és que ICV ja porta 5 anys al govern de la Generalitat dins d’un govern d’esquerres que va posar fi a 23 anys de governs conservadors. 5 anys que han palesat que a Catalunya li calia un canvi profund perquè hi havia moltes coses que no funcionaven bé. 5 anys intensos, complicats però apassionants,que calia analitzar i revisar en detall.
Es per això, que ICV, en aquests darrers mesos, ha estat en plena ebullició: corrents crítics, manifestos, documents de debat.... . Calia debatre en clau interna com valoràvem aquests darrers anys. Però també havíem de debatre en clau externa sobre allò que preocupa a la ciutadania: la crisi econòmica i les respostes que cal donar-hi, la llei d’educació, el finançament de Catalunya, etc.
Finalment els resultats de l’assemblea han estat d’un elevat grau de consens , amb les ponències d’organització i estratègia política aprovades pel 90% de delegats/des, la qual cosa ens indica que s’ha produït una entesa amb aquells que volien canvis dins d’ICV. Crec que Joan Saura, Joan Herrera i el seu equip han sabut escoltar el que expressaven els adherides/des de base. Poques vegades sentim que els partits i els seus líders reconeguin errors i facin autocrítica, a ICV això s’ha fet i Joan Saura ha sabut recollir aquestes veus crítiques i s’ha compromès a introduir canvis en el funcionament del partit i en la línia política. Com diu Joan Herrera: Un partit madur és el que és capaç de parlar de tot i posar-se d’acord també en els temes més espinosos. Tenim la sensació que ho hem aconseguit.
ICV surt amb el mandat clar de l’Assemblea de defensar els més vulnerables davant la crisi, perquè sabem que qui pagarà la crisi són els més vulnerables i el Govern d’Entesa ha de donar resposta a aquesta situació. Hem de reflexionar i donar respostes diferents i amb un clar accent social. La política industrial o de treball haurà de ser diferent per adaptar-la als nous ritmes del temps. Cal per això, un full de ruta que necessita d’una actualització de l’acord d’entesa. Un govern d’esquerres no pot actuar de la mateixa manera ara en un context de recessió que fa dos anys quan es va signar l’acord d’Entesa en ple creixement econòmic.

Així mateix l’Assemblea ha donat suport a les crítiques expressades a la Llei d’Educació i ha donat suport a la concentració del proper diumenge 30 de novembre davant del Parlament convocada per la comunitat educativa.

A nivell de direcció política, ICV del Camp creiem que hem guanyat pes dins d’ICV, amb més presència al Consell Nacional (11 persones), i amb dos representants a la nova executiva: la nova Vicepresidenta Hortènsia Grau i el diputat Daniel PI. Creiem que ara ICV del Camp tindrà més veu i per tant podrà treballar millor pel territori, per tal de fer de la segona àrea metropolitana de Catalunya, el Camp de TGN, un territori amb socialment més just i més respectuós amb el medi.

Salvador Matas, President ICV al Camp de TGN