dilluns, 4 de gener del 2010

MTC? No, gràcies!



El 23 de desembre el Consell de Ministres aprovava treure a construcció el Magatzem temporal centralitzat, o sigui el cementiri nuclear. Un cop més, en període inhàbil d'un sol mes, es deixa a les mans d'un municipi, la solució a un problema que es ve arrossegant des de fa anys. I és que els residus nuclears d'alta activitat mostren ben clarament que aquesta tecnologia no ha resolt de manera satisfactòria els seus residus i cal buscar un emplaçament "provisional" (qui s'ho creu?) perquè les actuals piscines ja estan plenes a vessar.
No estem d'acord amb la solució del govern als residus nuclears, la d'ubicar-los en cementiris nuclears; volem un calendari de tancament de les nuclears per saber de quans residus estem parlant.
Les Comarques del Camp de Tarragona i les terres de l'Ebre no han d'acollir aquestes instal.lacions, perquè som les comarques més nuclearitzades d'Europa. Volem tenir un altre futur que no sigui nuclear. No volem que cap dels nostres pobles arrossegui per sempre més l'etiqueta "cementiri nuclear" malgrat tot els diners que el govern es veu obligat a posar sobre la taula per "compensar".
Fa anys que hem estat solidaris amb 4 centrals nuclears que a més han estat gestionades de manera nefasta, tal i com vam exposar en l'acte de fa unes setmanes recordant els 20 anys de l'accident que va obligar a tancar Vandellòs I. Ha arribat l'hora de dir prou a les nuclears a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre: ja hem complert.
I és el clam del territori: vegi's si no les mocions aprovades en contra d'acollir el cementiri nuclear a totes les comarques: 61 municipis i 7 consells comarcals ho han fet. I no oblidem la moció aprovada pel parlament de Catalunya.
Ho podem dir més fort i ho farem però no més clar!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Alguns ciutadans de Cambrils comptem amb l'assistència massiva d'ICV a la manifestació convocada a Ascó el proper diumenge 24 a les 11 h (davant del Casal Municipal, Rambla Catalunya, 8). Són monumentals les pífies del Sr. Baltasar al territori que cal compensar!, adobades amb altres puntuals dels Srs. Saura i Pi: actitud enfront el trasvassament de l'Ebre, incompetència en la gestió de l'incendi d'Horta, o tractament de les queixes dels pagesos...

D'altra banda, comptem també amb l'assistència del Sr. Alcalde i altres regidors, perquè si finalment aconseguim convertir-nos en l'abocador nuclear d'Espanya, perquè així ho demanem, les possibles accions de la regidora de turisme promocionant un turisme de qualitat esdevindran un acudit de mal gust.

Per cert, i quins actes de rebuig pensa fer el nostre consistori envers la patètica sol·licitud de l'Ajuntament d'Ascó amb conseqüències per a tot el territori?

Salvador Matas ha dit...

Benvolgut anònim:
de l'actitud d'ICV respecte al transvasament de l'Ebre, tan defensat per CiU i PP, n'estic ben orgullós, entre d'altres coses perquè , gràcies a l'actitud ferma i decidida de molta gent, entre elles la gent i els càrrecs de govern d'ICV-EuiA i EPM, hem aconseguit que ja no sigui necessari. En efecte, com es ve dient repetidament Catalunya ja disposa de fonts alternatives de subministrament d'aigua potable que li permetran resistir en el futur episodis de sequeres com el que vam tenir fa un temps.
A mi em semblen monumentals les pífies que va fer CIU en 23 anys de govern on va passar olímpicament dels temes de l'aigua i va haver de venir un govern diferent per a possar-hi solucions.

L'ajuntament de CAmbrils va ser dels primers en aprovar una moció contrària a la instal.lació del cementiri nuclear a casa nostra, a proposta d'ICV.

ICV de CAmbrils anirà a la mani de diumenge, respecte als demés, suggereixo que els ho pregunti directament a ells. Suposo, però, que CiU, que va votar la moció contra el MTC al Parlament segur que hi assistirà i segur que no va votar en contra per a tocar-li als nassos al PSC. I segur que l'alcalde convergent d'Ascó, al final, seguirà els posicionaments del seu partit i no presentarà candidatura.

Ah! i espero veure molts anònims com vostè a la mani de diumenge! Perquè si vostè està en contra del MTC no crec que la solució sigui delegar en els altres ;)

Anònim ha dit...

Benvolgut Salvador,

L'anònim ve de que no tinc compte precissament a Google ni ganes de col·leccionar comptes diversos únicament per poder-me adreçar a vostè, així que he prioritzat el missatge respecte a la identificació. Però no tinc cap inconvenient en identificar-me: em dic Maricel i vostè ja em coneix.

Respecte als càrrecs de govern d'ICV que em menciona suposo que es refereix als de les comarques de l'Ebre, força decebuts dels institucionals de la Generalitat, o preten negar-m'ho?? I si no es va fer finalment el trasvassament hem de donar gràcies a la Moreneta, perquè finalment va ploure i va esdevenir innecessari, així que no cal que s'atribueixin mèrits divins perquè no cola.

Per suposat que CIU també ha fet pífies monumentals, però almenys no van d'especialistes en medi ambient, que és el que més dol...

Disculpi que li pregunti pels seus companys de govern a l'Ajuntament, però almenys vostè és l'únic que ha tingut la decència de mantenir actiu el seu bloc amb posterioritat al període electoral perquè també pugui participar la ciutadania, cosa que és molt d'agrair.

Amb una mica més de capacitat d'autocrítica i menys disciplina de partit els possibles votants d'ICV ho faríem amb més convenciment...

I sí, estaré encantada de saludar-lo en la manifestació del diumenge. No és pas el meu estil delegar.

Salvador Matas ha dit...

Hola Maricel
encantat de saludar-te a la xarxa o a la mani. A veure si ens podem treure la llosa que pot suposar tenir l'especialitat de tot l'estat en temes nuclears, de producció o emmagatzematge.
respecte al que comentaves del transvasament, hi ha hagut una petita confusió meva: tu volies posar l'èmfasi en la gestió que es va fer de la sequera, on com recordaràs, el Consell Nacional d'ICV va ser crític amb el Dep. de Medi Ambient per la gestió político-informativa que va fer de la crisi; i jo m'estava referint d'una banda a que vam ser capaços (amb molta altra gent) d'aturar el Pla Hidrològic nacional del PP i CiU i fer una tasca de construcció d'instal.lacions que a la pràctica impedeixen que en el futur es pugui plantejar un transvasament o del Roina o de l'Ebre, perquè l'àrea metropolitana de BCN ja té garantit prou subministrament amb diverses obres i el Camp de TGN amb la dessalinitzadora de Cunit. Hi ha un altre factor que també cal esmentar en la gestió de la sequera: es va demostrar que davant d'una sequera una mica severa Catalunya, després de 23 anys de governs de la dreta no tenia garantit el subministrament, precisament per això la "seva" solució era el transvasament (de l'Ebre o del Roina).
En fi, estant d'acord en què es van cometre errors, crec que el balanç global és clarament satisfactori.