dimarts, 14 de febrer de 2012

Reforma laboral del PP: menys ocupació, menys salari i menys drets
La reforma laboral que ha aprovat el PP és una reforma inútil, injusta, i en molts del casos no només negativa pels treballadors/res, sinó pel conjunt del país. És possible que s’aprovi sense diàleg però no s’aprovarà sense contestació al carrer i al Congrés perquè, encara que el govern espanyol sigui inflexible, trobarà oposició.


1.      És una reforma antilaboral, que no crearà ocupació. Sinó que augmentarà la destrucció de llocs de treball, perquè la reforma incentiva els acomiadaments, que seran més fàcils (per decisió unilateral de l’empresari, per ampliació dels supòsits) i més barats (33 dies/any i en molts casos 20, enlloc de 45 com fins ara).

2.      És una reforma antisocial, que abaixarà els salaris. La reforma busca una rebaixa general dels salaris, dels treballadors/es o dels que busquen feina. Els empresaris podran fer-ho de forma unilateral i discrecional.

3.      És una reforma feta amb mentides, manipulació i engany. Des del primer segon hi hagut mentides sobre el contingut, ocultació de dades i clara voluntat de manipulació de la informació. A banda, és exactament el contrari del que el PP va prometre, abans i durant campanya electoral (S. Saénz de Santamaría, 23 juny 2010 lo que necesita España no es facilitar el despido, no es fomentar la salida, sino fomentar la contratación”).

4.      És una reforma on no es salva ningú: afecta pares, mares, fills i filles. Precaritza encara més la contractació dels joves, per la via del nou contracte “indefinit” amb període de prova d’un any, en el que es podrà acomiadar sense causa ni indemnització. I té efectes retroactius, i afecta als que tenen un contracte vigent (menys indemnització per acomiadament, per exemple).

5.      És una reforma que perjudica a les dones. Incentiva que les dones tinguin principalment contractes a temps parcial. Augmentarà les dificultats per conciliar vida personal i laboral de tothom, però especialment de les dones, per la facilitat que la reforma ofereix als canvis de les condicions de treball (horaris, jornada) decidits unilateralment per les empreses.

6.      És una reforma contra l’autogovern de Catalunya. Hi ha una pèrdua de competències del Govern de la Generalitat, que ja no decidirà si autoritza els ERE o no. La desaparició del control previ i l’autorització administrativa comportarà un incentiu a les estratègies de deslocalització del centres de treball de grans multinacionals que, sense intervenció sindical ni dels poders públics tindran més fàcil la deslocalització de les empreses a altres països. Una pèrdua de competències en favor del mercat i dels empresaris que ha estat valorada positivament  pel President Mas i per CIU. 

7.      Una reforma inútil per superar la crisi. Els impactes de la reforma provocaran més dificultats per la recuperació econòmica e incentiven un model productiu escassament eficient. La creació d’ocupació de qualitat i la reactivació econòmica només vindrà d’un canvi de model productiu i una reforma fiscal justa.