diumenge, 20 de febrer del 2011

4rt Fòrum de Cambrils Ciutat Educadora i el Consell d'Infants


Aquest cap de setmana s'ha acumulat la feina i he estat alhora en el Fòrum de Cambrils Ciutat Educadora, del qual ja és la quarta edició, i en el segon Consell d'Inafants de Cambrils.
I presentant el Jordi Borja el divendres tarda, que és quan començava el Fòrum oficialment.
La veritat és que fa il.lusió veure com aquell projecte que vaig presentar... al 2003! al Centre Cultural en una xerrada on la gent no sabia de què anaven els projectes Educatius de Ciutat ha anat creixent fins l'actualitat en què el PEC ja és una realitat activa i coneguda i que ha aportat moltes coses a Cambrils.
En primer lloc una aposta clara per posar l'educació en el centre de les preocupacions de l'ajuntament. En segon lloc, la participació ciutadana com a eina de treball, el PEC ha anat des dels seus inicis vinculat a un grup de persones que ha treballat molt pel projecte, que ha estat moltes hores en reunions, en debats, en xerrades, en grups de treball... deixant-se hores de la seva vida personal en favor de què Cambrils sigui una ciutat educadora. De vegades des de CiU de Cambrils es qüestiona aquesta participació quan diuen: "Ah! només hi han anat 98 persones. Això és poc". Bé, en primer lloc el PEC ha estat dels pocs projectes de participació nous que s'han impulsat en aquest mandat. En segon, comparant amb moltes altres ciutats que també l'han desenvolupat , Cambrils està en la franja més participativa. I en tercer lloc, la participació és quantitat però encara més és qualitat: precisament una tesina ha estudiat aquest aspecte de la qualitat deliberativa en el PEC de Cambrils i conclou que en efecte aquesta qualitat democràtica deliberativa sí que ha existit en el cas del PEC de Cambrils.
Jo crec que és una llàstima que el de Cambrils sigui l'únic PEC del Camp de TGN, però penso que forçosament això canviarà en el futur i que precisament una de les lliçons de la crisi sigui aquesta: que una societat que pot tenir més opcions de cara al futur és percisament aquella que més cuida la formació de la seva gent, sense descuidar aquells aspectes més de treball de valors dels seus ciutadans i ciutadanes, de construir ciutadania a través de tots els àmbits de la ciutat.
Aquí pots consultar un document que detalla les actuacions del PEC de Cambrils.
Un bon exemple del què ha treballat el PEC és el Consell d'Infants, una experiència que fa que els nens i nenes de 5è i 6è de primària siguin protagonistes analitzant determinades problemàtiques de la ciutat i portant les seves propostes al Ple de l'Ajuntament. Ha estat una experiència molt maca que durant el curs passat va abordar temes de cooperació i solidaritat, (aquí tens un vídeo que ho explica) i que aquest curs (i precisament aquest dissabte hi havia la primera sessió) aborda el tema de les festes i la cultura de Cambrils. Vaig estar una estona i realment era emocionant veure com es pot implicar els més joves en la cosa pública, com cal fer molta pedagogia dels valors de la democràcia perquè els joves i nens se'ls facin seus i com la participació en la vida de la ciutat cal aprendre-la de petit per a saber com es fa i per a poder reivindicar-la en el futur si és que els que manen aleshores no l'apliquen.
I ja per acabar va ser refrescant sentir el Jordi Borja parlar sobre l'estat actual de la democràcia i de la construcció de les ciutats. Realment el Jordi ha passat per molt , ha tingut molts rols diferents al llarg de la seva vida (universitari, viatger al voltant del món, diputat, regidor, etc) i la seva veu és clara, fresca, lúcida, crítica i sobretot l'encerta molt en les seves crues análisis. Gràcies Jordi per les teves paraules crítiques però que animen a seguir lluitant per a transformar el món.