dilluns, 11 de gener del 2010

Dificultats en l'empadronament: cal protegir els drets i no retallar-los!

M'ha indignat sentir aquests darrers dies el que ha fet el govern CIU-PSC-ERC a Vic que ha endurit les condicions en l'accés a l'empadronament dels immigrants, denunciant davant dels mosoos d'esquadra a aquells i aquelles que no tinguin la tarja de residència.
Entenc que la raó del govern de Vic és el seguidisme de les tesis que defensa a Vic PxC, el partit de Josep Anglada. Ja és trist que alguns pensin que la millor manera de combatre els postulats de l'extrema dreta és la d'aplicar allò que diuen.
Aquesta mesura no només vulnera el Pacte Nacional per la Immigració aprovat el
desembre del 2008 pels partits que conformen el govern de Vic, entre d'altres. Es una mesura il.legal, que contradiu l'actual legislació sobre el dret i la obligació d'empadronament que determina l’article 15 de la Llei 7/1985 de 2 d’abril, reguladora de Bases del Règim Local, que afirma que tota persona que viu a Espanya està obligada a inscriure's al padró del municipi on resideixi habitualment.
I és que l'ús de la immigració com a instrument electoral per aconseguir vots és realment penós. No s'hauria de poder canviar drets per vots com volen alguns.
Sortosament no tots els partits de Vic han caigut en aquesta bogeria i el regidor d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, ha anunciat que el proper ple
municipal de l’Ajuntament de Vic del dia 13 presentarà una proposta
d’urgència per reclamar la retirada immediata de la proposta de l’equip de
govern.
Esperem que aquesta proposta faci reconsiderar el govern de Vic.

2 comentaris:

Jordi Vàzquez ha dit...

Em disculpo per la meva ignorància però m'ha semblat escoltar que Vic no empadronarà els immigrants que estiguin en situació il.legal. Fer això és il.legal?.

Si és així trobo una bestiessa que els ajuntaments estigui obligats a empadronar tothom però l'estat s'ho tiri a l'esquena i no doni permissos a aquesta mateixa gent.

Salvador Matas ha dit...

La normativa actual d'empadronament és la que és des de fa anys, el PP no la va canviar.
S'ha d'empadronar a tothom, però empadronar-se no vol dir estar en situació regular ni irregular, això és un altre tràmit i qui el fa és l'estat o la Generalitat.
El que no pot fer un ajuntament és inventar-se ell sol la normativa i que aquesta sigui diferent a cada municipi.
Reprodueixo el que diu avui el Col.legi d'Advocats de Barcelona:
El Colegio de Abogados de Barcelona (Icab) consideró hoy que la decisión del Ayuntamiento de Vic de delatar a los inmigrantes 'sin papeles' que se empadronen en el municipio es "ilegal y discriminatoria".
En declaraciones a Europa Press, la vocal de la Comisión de Defensa del Icab, Eva Izquierdo, señaló que esta medida incumpliría la Ley de Protección de Datos, que no prevé la cesión de datos unilateralmente por parte de la administración municipal.
En un comunicado, el Icab mostró su rechazo a esta decisión y consideró muy grave la medida adoptada por el Consistorio, al considerar que no respeta el marco jurídico y se vulneran los derechos de las personas.
Izquierdo apuntó que también se infringiría la ley de las bases del régimen local, que establece que la inscripción al padrón es una obligación para toda persona que resida en España. "Con la ley en la mano, para inscribirse en el padrón lo único que hay que acreditar es la identidad", apuntó.
Añadió que con el marco legal actual no existe ningún requisito que especifique la necesidad de presentar el permiso de residencia o de trabajo en España. Izquierdo recordó que el padrón municipal es un registro de datos para contabilizar y conocer quién residen en un municipio. "Nada más", apostilló.
POSIBILIDAD DE RECURRIR
Izquierdo señaló que en el caso de que se denegase el empadronamiento a algún extranjero estas personas podrían presentar un recurso y pedir la nulidad, porque "tienen el derecho a ser inscritos".
La vocal explicó que la Fiscalía podría actuar en este asunto si la medida se aplica como estaba planteada en un primer momento, porque el planteamiento no es correcto y las leyes en este aspecto son clarísimas, según Izquierdo. "No hay margen de interpretación", declaró.