dijous, 3 de desembre de 2009

20 anys de Vandellòs: un balanç decebedor


Ahir vam fer l'acte dels 20 anys de l'accident de Vandellòs.
Un acte que crec que era necessari perquè molta gent jove d'aquest país no va viure aquells fets i ningú s'ha encarregat d'explicar-los-ho. Ha estat motivador veure com aquests dies previs a l'acte hi ha hagut gent jove que m'ha enviat missatges interessant-se per l'acte.
Fa 20 anys vam estar a punt de la catàstrofe. Vam viure el pitjor accident d'una central nuclear a Europa fins la data.Cal fer memòria històrica dels fets.
La posterior mobilització va pressionar per a tancar la nuclear de manera definitiva.
Cal per això agrair a aquelles persones, començant pel Col.lectiu Antinuclear de l'Amettal, amb l'Eloi Nolla al capdavant, el seu esforç, que ens ha permès avançar cap al tancament de les nuclears, una font d'energia insegura, cara i perillosa.
20 anys després n0 s'han après les lliçons d'aquell accident i les nucelars d'Ascó i Vandellòs, segueixen liderant els rànkings d'accidents/incidents de les nuclears d'Espanya i d'Europa.
El CSN no ha jugat el seu paper de control i no ha obligat a fer les inversions necessàries en seguretat, deixant que les nuclears maximitzin beneficis a costa de la seguretat.
Ara mateix tenim dos debats més: l'allargament de la vida útil de les nuclears, que pot ser un immens regal per les empreses nuclears, donat que incrementarn els seus beneficis. I El Magatzem Temporal Centralitzat,, on molts sectors del territor, ajuntaments, consells comarcals i el mateix Parlament de Catalunya han dit NO a que s'instal.li al Camp de Tarragona, ni tan sols a Catalunya. Hem complert a bastament la nostra quota solidària en energia nuclear.

Aquí teniu el vídeo que s'ha fet des d'Ecologistes en Acció i que ahir vam poder veure.
Vull agrai a l'Eloi Nolla per la xerrada d'ahir i per l'esforç de tants anys.