dijous, 28 d’agost de 2008

Nuclears? No, gràcies, ja sabem de què va...

El diumenge 24 em va arribar, venint a Catalunya, la notícia que hi havia hagut un incendi a Vandellòs II. No m'ho podia creure: un altre accident/incident en les nuclears que tenim a Tarragona, a vora de casa!
Realment, la gent del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre estem farts de les mentides i de les males pràctiques d'una gent que ha decidit que el més important a la vida és fer diners, i que els temes de seguretat són secundaris. Es inacceptable que la població del Camp de Tarragona es vegi sotmesa de manera constant al perill que suposa mantenir en funcionament tres centrals nuclears amb una acumulació tan gran d’incidents i accidents, ( 20 des de l’1 de gener de 2008 fins 30 de juny segons el mateix CSN, entre Vandellòs II i Ascó I i II).

A aquest perill permanent s’hi afegeixen les males pràctiques de seguretat de l’operador de la central, ANAV, que ha amagat informació sobre accidents ocorreguts, fets pels quals està a l’espera d’una sanció que des d'ICV del Camp de Tarragona volem que sigui exemplar. Aquests fets i actituds fan que la població estigui en una situació de permanent sospita i temor respecte a tot allò que succeix a les 3 centrals nuclears de Tarragona.

Calen explicacions “immediates” sobre l’incident però, mes enllà, cal que es valori urgentment si cal retirar el permís d'explotació a ANAV.

Com diu el Joan Herrera, diputat d'ICV a Madrid, “la falta de cultura de seguretat d’ANAV és alarmant”, “ANAV no té cap credibilitat per la seva falta de transparència i la incompetència manifestada”, “és molt preocupant el que està passant en les tres centrals nuclears de Catalunya” i ha afegit que “els reiterats incidents en una de les zones més nuclearitzades d'Europa com és Catalunya diuen molt clarament que estem suportant la gestió més precària de la indústria nuclear europea”.

Un cop més, es posa de manifest que el que cal fer fer és marcar un calendari de tancament de les nuclears de Catalunya i de la resta de l'estat, i alhora aprovar un Pla d'Energia que aposti per l'estalvi energètic i per les energies renovables. Es, a la llarga i a la curta, l'única manera de lluitar contra aquest desgavell que estem patint de la mà d'uns veritables irresponsables.